HISTORIA
CHINY – KOLEBKA MAKARONU
Historia makaronu liczy sobie cztery tysiące lat, ale myli się ten, kto myśli, że makaron zawdzięczamy Italii. Pierwsi zajadali się nim …..Chińczycy! To właśnie w Chinach, w wiosce z okresu neolitu archeolodzy znaleźli najstarszy makaron-miał 20 cali długości. Makarony z Dalekiego Wschodu robione były głównie z mąki ryżowej lub sojowej, rzadziej z gryczanej czy pszennej. Istnieją dwie legendy na temat powstania makaronu. Według jednej z nich stało się to całkiem przypadkiem na statku, który przewoził mąkę. Podczas sztormu woda wdarła się do ładowni, zmieszała się z mąką, skawaliła i tak powstały kawałki, którymi po ugotowaniu karmiono ponoć niewolników. Według innej, wynalazcą makaronu był piekarz, który po wyrabianiu ciasta chlebowego oczyszczał ręce ze skrawków, a następnie używał ich do zagęszczania zupy.
Z CHIN DO EUROPY
Jak dostał się makaron na europejski kontynent? Swojego czasu istniał pogląd, że przywiózł go ze swojej podróży, wenecki kupiec, Marco Polo. Ale to kolejna legenda. Podróżnik żył na przełomie XIII i IX wieku, a fakty były takie, że już w II wieku n.e., niejaki Galen, rzymski badacz, wspominał o tego typu potrawie. Jak się znalazł na rzymskich stołach? Może przywieźli go ze sobą Arabowie, którzy w tym czasie wzdłuż i wszerz przemierzali Europę i Azję? To może być dobry trop, ponieważ najstarszy zapis o suszonych długich kluskach pochodzi z IX wieku z Syrii, z kolei pierwsza wytwórnia makaronu w Europie powstała w XII wieku na Sycylii, będącej wówczas we władaniu Arabów i w dużym stopniu przez nich zaludnionej. Choć to nie Włochom przypada palma pierwszeństwa w tym wypadku, pewne jest, że to oni właśnie spopularyzowali makaron na całym świecie. W XV wieku Sycylijczycy zaczęli wytwarzać go z pszenicy durum, a dwa wieki później powstały pierwsze mechaniczne mieszadła do produkcji makaronu. Makaron nie istniałby bez sosów, a sosy to już zasługa Włochów. Tak samo jak powstanie niezliczonej ilości makaronowych kształtów, które wytwarzali mnisi-dominikanie. Niezwykłą popularność makaronu zawdzięczamy wielkiemu kryzysowi ekonomicznemu, który przytrafił się Włochom w XVII stuleciu. Upowszechnienie taniej acz pożywnej potrawy, jakim były dania z makaronem, ustrzegły ludność przed głodem. Dzięki wynalezieniu prasy mechanicznej do produkcji makaronu usprawniono cały proces i pod koniec XVIII wieku, w Neapolu działało już 280 specjalistycznych sklepów. Rewolucja przemysłowa, która opanował cały ówczesny świat, sprawiła, że w 1824 roku, w Genui, powstała pierwsza fabryka makaronu. Po wyzwoleniu Neapolu w 1860 roku, niezłomny wódz, Garibaldi oświadczył: „Przysięgam wam, to makaron zjednoczy Włochy!”. Trzeba przyznać, że miał rację, ponieważ rzeczywiście nastąpiło już dwa lata później.
NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE MAKARONU
• Fettuccine to wstążki zwinięte w gniazdka, doskonale pasują do dań głównych i z sosami
• Tagliatelle -wstążki do dań głównych z sosami
• Ravioli czyli pierożki z najróżniejszym nadzieniem, pasują do dań głównych, sałatek czy zup
• Penne rigate to karbowane rurki, dobrze komponują się z daniami głównymi, sałatkami i zapiekankami
• Lasagne – płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania
• Farfalle to kokardki do sałatek, dań głównych z sosami
• Gnocchi z kolei to rodzaj włoskich klusek, wykonywanych w zależności od regionu m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. W smaku podobne są do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.